Dansk landbrug kan skabe vækst, uden det går ud over miljøet

Kommentarer:

På gården Nordkær ved Gandrup i Nordjylland bor 52-årige Klaus Aage Bengtson. Han er fjerde generation på den røde slægtsgård, hvorfra der bliver drevet godt og vel 750 hektar økologisk planteavl.

Der har aldrig været tvivl om, at Klaus Aage skulle være landmand. Som barn lå han i græsset sammen med vennerne og drømte om at få sit eget plantebrug. Som 16-årig lejede han sit første stykke jord. Siden da er tingene gået slag i slag. For fem år siden valgte han at omlægge sit konventionelle plantebrug til økologi. En beslutning, der ikke mindst hvilede på det gode økonomiske incitament, der er for at drive økologisk landbrug i Danmark den dag i dag. Og han har ikke fortrudt.

Med økologien er han blevet langt mere bevidst om det, han kalder det gode landmandsskab. Det at gøre tingene rigtigt. Og på det rigtige tidspunkt.

En økologisk landmand som Klaus Aage må i modsætning til konventionelle landmænd ikke sprøjte markerne for at bekæmpe ukrudtet. Derfor er han dybt afhængig af den mængde gødning, han må tilføre sine marker i forsøget på at holde ukrudtet nede. Både den gødning, han får fra det konventionelle landbrug og den, han får fra det økologiske.

Desværre gør de danske gødningsregler det meget svært. Både for Klaus Aage og for resten af de danske landmænd. I dag må Klaus Aage tilføre sine marker 140 kilo ren kvælstof per hektar jord, og det er langt fra nok til at dæmme op for ukrudtet. For at sikre den bedste ukrudtsbekæmpelse har han brug for 50 kilo ren kvælstof mere per hektar jord. Med den mængde gødning vil han ikke blot få stærke og modstandsdygtige planter, der kan holde ukrudtet nede. Han vil også få en langt bedre kvalitet af afgrøderne, og han vil kunne løfte sit udbytte, der i dag kun svarer til to tredjedele af udbyttet hos den konventionelle landmand.

I modsætning til det, de fleste mennesker tror, så er gødning ikke skidt for miljøet. Snarere tværtimod. En sund plante, der har fået den rette mængde gødning, holder meget bedre på CO2 og er derfor langt mere miljøvenlig end en plante, der hungrer efter næring. Med mere gødning er landbruget derfor i stand til at hjælpe med at løse nogle af de CO2-udfordringer, vi har herhjemme.

Det gode landmandsskab er vigtigt for Klaus Aage. Han ønsker et opgør med usikre modelberegninger og skrivebordsbetragtninger, så vi i stedet kan få et landbrug i Danmark, som hviler på faglighed og på lovgivning, som bunder i reelle målinger.

Klaus

Klaus Aage Bengtson

52 år

Bor på gården Nordkær ved Gandrup

Økologisk planteavler

Driver 750 hektar jord